Diamantkinderen

Kortgeleden verscheen bij de uitgever Verbum een boek over de ‘Diamantkinderen’. Deze kinderen zijn in het boek ‘1945- Naar Zweden’ genoemd in het hoofdstuk ‘Het transport uit Hamburg’. De moeders van deze kinderen waren ‘Diamantvrouwen’ die december 1944 naar Beendorf kwamen en vandaar april 1945 naar Hamburg gingen. Aan de moeders en hun reis naar Zweden is in ‘1945- Naar Zweden’ enigszins aandacht besteed. Van de kinderen wordt slechts vermeld, dat ze vermoedelijk in Bergen Belsen achterbleven. Dit wordt in het boek van Bettine Siertsema bevestigd. De kinderen hebben de bevrijding door de Engelsen in Bergen-Belsen meegemaakt. Daarna waren het overlevenden die in het kamp ontwricht opgegroeid waren, grote moeite hadden zich na het kamp aan te passen en het langste met de last van de kampervaringen leven moesten. Dat ze grotendeels hun latere leven goed meesterden is een geluk en doet niets af van wat hun aangedaan werd. Voor het boek ‘Diamantkinderen’ zie: https://verbum.nl/diamantkinderen/

Auteur: jansvano

Born 1937 in Amsterdam. Living in Germany near Hamburg